El Riubombori

Cada primer cap de setmana de juliol, l’Espluga de Francolí ret homenatge al cantautor desaparegut, Jordi Francolí. Un homenatge en forma de festival de música, en el qual podem trobar cantautors i grups musicals del territori i un grup destacat de l’escena musical del país.

El Festival Riubombori treballa amb diversos objectius. En primer lloc proporcionar als cantautors i grups musicals un espai en format de festival per compartir la seva música. Un espai de trobada i relació entre músics del territori.

També és un espai per donar a conèixer el producte del nostre entorn, oferint al servei de barra i de sopar, producte de proximitat i ecològic, vins de la DO Conca de Barberà i cervesa artesanal, com a alternativa de consum.

Aquest any 2022 arribem a la dotzena edició del Festival Riubombori, seguint treballant per consolidar-lo com a referent al Camp de Tarragona i comarques del sud de Catalunya. Un punt de trobada per a músics, promotors culturals i públic en general.

Una oportunitat per als músics, artistes i creadors, un concert per als nostres pobles i un record pel nostre amic Jordi Francolí.

Fotografia_FestivalRiubombori
Fotografia: Pep Torres

L’origen del Riubombori

Després de la desaparició del jove cantautor espluguí Jordi Francolí, el 2009, els seus amics i familiars van sumar esforços per fer un concert d’homenatge dies després de la seva pèrdua. El concert es va realitzar al parc fluvial de l’Espluga de Francolí, on van participar diversos cantautors i grups musicals, la majoria amics d’en Jordi, vinguts d’arreu del país, inclús de fora. La resposta per part del poble va ser molt bona, la vora del riu Francolí es va convertir per un dia en una plaça major de la música. Des dels més menuts als més grans van voler acompanyar als amics i familiars del cantautor per tal d’escoltar plegats el llegat que en Jordi Francolí ens ha regalat.

Després de l’èxit d’aquest concert d’homenatge es va organitzar un segon concert, el 2010, de format més reduït. Però un cop constituïda l’Associació Cultural Jordi Francolí, els membres de l’entitat decideixen recuperar el format inicial del concert d’homenatge i convertir-lo en festival de música del territori. El 2011 aquest ja pren el nom de Riubombori, que torna al riu Francolí, bressol del festival. Des de l’edició del 2013, el festival s’emplaça al Jardí dels Francolins.

concert homenatge a Jordi Francolí 12·07·09
Fotografia: Albert Roig // Concert Homenatge a Jordi Francolí

Nou enfoc del festival, conservant l’essència

Després del punt i a part que va suposar l’edició 2019, en la qual es complien 10 anys de l’adéu del Jordi, s’ha treballat per presentar un nou enfocament en la promoció de grups emergents, amb l’objectiu de fer un pas més en l’evolució del festival i consolidar el Riubombori com a festival de referència a la Conca de Barberà i el Camp de Tarragona.

Per avançar en aquesta direcció, l’entitat promotora aposta per un format on es prioritzen nous llançaments discogràfics i propostes originals i innovadores, sense deixar de ser un espai on artistes emergents del territori conviuen amb d’altres ja consolidats.

Amb la introducció d’aquest nou enfocament en l’àmbit musical, es pretén oferir una oferta diversa i atractiva al públic i enriquidora pel territori, conservant el caràcter del Riubombori com un espai d’intercanvi cultural.

Treballant per consolidar la iniciativa sorgida en edicions anteriors, el Festival Riubombori seguirà essent un espai de mostra de creatius, artistes i descoberta de nous talents.

_MG_0346

El voluntariat base del Riubombori

El Festival Riubombori, des dels seus inicis s’ha dut a terme gràcies al voluntariat de sòcies i socis de l’entitat promotora, amics i família del cantautor desaparegut Jordi Francolí. Un aspecte important en el desenvolupament d’aquest festival, que permet establir nous vincles i xarxa entre el voluntariat. Una base heterogènia que compren gent de diverses d’edats i coneixements i que en definitiva enriqueix una organització que treballa per apropar la cultura al nostre territori.

F_Riubombori 3

Qui ha actuat al Riubombori?

L’escenari Riubombori ha acollit des del 2009 a moltíssimes veus. Un espai obert i acollidor que ha acostat a la Conca de Barberà grups i cantautors de l’escena musical catalana, però que sobretot ha estat un espai de promoció de grups novells.