Riubombori 2017

El festival de música i cantautors de La Conca presentarà novetats destacades i anuncia la data del Festival amb un vídeo promocional.

Si t’agrada la bona música del territori i descobrir autors emergents, tens una cita ineludible el dissabte 1 de juliol al Jardí dels Francolins de l’Espluga de Francolí, en una nova edició del Riubombori. El festival de música i cantautors de La Conca s’ha consolidat en el calendari musical d’estiu al Camp de Tarragona.

Festival Riubombori · 1 de juliol de 2017 from Festival Riubombori on Vimeo.

Gènesis del Festival

Després de la desaparició del jove cantautor espluguí Jordi Francolí, al 2009, els seus amics i familiars  van sumar esforços per tal de fer un concert d’homenatge dies després de la seva pèrdua.  El concert es va realitzar al parc fluvial de l’Espluga de Francolí, on hi van participar diversos cantautors i grups musicals, la majoria amics d’en Jordi, vinguts d’arreu del país, inclús de fora. La resposta per part del poble va ser molt bona, la vora del riu Francolí es va convertir per un dia en una plaça major de la música. Des dels més menuts als més grandets van voler acompanyar als amics i familiars del cantautor per tal d’escoltar plegats el llegat que en Jordi Francolí ens ha regalat.

Després de l’èxit d’aquest concert d’homenatge es va organitzar un segon concert, el 2010, de format més reduït. Però un cop constituïda l’Associació Cultural Jordi Francolí, els membres d’aquesta entitat decideixen recuperar el format inicial del concert d’homenatge i convertir-lo en festival de música autòctona. El 2011 aquest ja pren el nom de Riubombori, que torna al riu Francolí, bressol del festival. Des de l’edició del 2013, el festival s’emplaça al Jardí dels Francolins.

concert homenatge a Jordi Francolí 12·07·09 .06

El Riubombori

Cada primer cap de setmana de juliol, l’Espluga de Francolí ret homenatge al cantautor desaparegut, Jordi Francolí. L’homenatge en forma de festival de música del territori, en el que podem trobar cantautors i grups musicals de la Conca de Barberà i comarques del voltant. Una oportunitat pels nostres músics, un concert pels nostres pobles i un record pel nostre  amic Jordi Francolí.

L’objectiu del festival Riubombori és proporcionar als cantautors i grups musicals un escenari, un lloc on poder compartir la seva música amb el públic. Un espai on hi cap tothom, des de grups novells fins a grups ja consolidats. Un lloc obert on hi tenen cabuda tots els estils musicals de qualsevol formació de la comarca i territor, amb l’única condició que al llarg de l’any hagin generat nova música, nous temes propis.

Aquest any arribem a la cinquena edició del Riubombori, volent consolidar-lo com a referent a tot el territori. Un punt de trobada per a músics del territori, on ampliar xarxa d’amistats i de coneixements.

PTG_5060

Els promotors del Festival

logo la cultural colorLa Cultural Jordi Francolí, és l’entitat promotora d’aquest festival de música autòctona. El mateix Jordi Francolí, i les persones properes a ell, ja van fer les primeres passes per forjar una nova associació a l’Espluga de Francolí. La Cultural és una entitat que neix el gener de 2011, quan amics i germana del nostre enyorat Jordi ens reunim per posar les bases d’un projecte que busca dinamitzar el poble en els àmbits social, cultural i musical i que vol crear lligams amb el nostre territori i entorn natural. Els fins principals de la nostra associació són:

1. Donar a conèixer la figura i llegat artístic de Jordi Francesch Deutú, cantautor i animador sociocultural de l’Espluga de Francolí, altrament conegut amb el nom artístic de Jordi Francolí, que ens va deixar l’any 2009 en un desafortunat accident de trànsit a l’edat de 25 anys.

2. Fomentar l’activitat social i cultural al nostre territori, la Conca de Barberà, partint del potencial humà local i dels sabers i habilitats que podem trobar entre els habitants amb la voluntat d’establir llaços de proximitat.

3. Crear espais de participació popular, de joc i activitats al carrer i d’intercanvi:  d’objectes, de coneixements i d’habilitats.

4. Potenciar activitats de caire intergeneracional i intercultural, afavorint així la cohesió social i la bona convivència entre gent gran i gent jove, entre autòctons i nouvinguts, i en general entre gent de diferents característiques, edats i orígens.

5. Gestionar els projectes de l’associació amb austeritat i respecte cap al medi ambient. I Transmetre la nostra estimació i respecte cap a l’entorn natural.

6. Treballar colze a colze amb altres entitats i/o associacions i incentivar el treball en xarxa i la col·laboració.

7. Posar especial èmfasi en oferir espais d’actuació pels grups musicals i/o cantautors de la comarca, especialment aquells nois i noies més joves que acaben de començar, així com trobades d’improvisació musical obertes a tots els participants.