Festival Riubombori 2018

L’origen del Riubombori

Després de la desaparició del jove cantautor espluguí Jordi Francolí, el 2009, els seus amics i familiars van sumar esforços per fer un concert d’homenatge dies després de la seva pèrdua. El concert es va realitzar al parc fluvial de l’Espluga de Francolí, on van participar diversos cantautors i grups musicals, la majoria amics d’en Jordi, vinguts d’arreu del país, inclús de fora. La resposta per part del poble va ser molt bona, la vora del riu Francolí es va convertir per un dia en una plaça major de la música. Des dels més menuts als més grans van voler acompanyar als amics i familiars del cantautor per tal d’escoltar plegats el llegat que en Jordi Francolí ens ha regalat.

Després de l’èxit d’aquest concert d’homenatge es va organitzar un segon concert, el 2010, de format més reduït. Però un cop constituïda l’Associació Cultural Jordi Francolí, els membres de l’entitat decideixen recuperar el format inicial del concert d’homenatge i convertir-lo en festival de música del territori. El 2011 aquest ja pren el nom de Riubombori, que torna al riu Francolí, bressol del festival. Des de l’edició del 2013, el festival s’emplaça al Jardí dels Francolins.

concert homenatge a Jordi Francolí 12·07·09

Fotografia: Albert Roig // Concert Homenatge a Jordi Francolí

 

El festival Riubombori

Cada primer cap de setmana de juliol, l’Espluga de Francolí ret homenatge al cantautor desaparegut, Jordi Francolí. Un homenatge en forma de festival de música, en el que podem trobar cantautors i grups musicals del territori i un grup destacat de l’escena musical del país.

El Festival Riubombori treballa amb diversos objectius. En primer lloc proporcionar als cantautors i grups musicals un espai en format de festival per compartir la seva música, amb un escenari dotat d’equipament tècnic professional. Un espai de trobada i relació amb altres músics del territori i contacte amb cantautors/es i grups ja consolidats.

També és un espai per donar a conèixer el producte del nostre territori, oferint al servei de barra i de sopar, producte de proximitat i ecològic, vins de la DO Conca de Barberà i cervesa artesanal, com a alternativa de consum.

Aquest any 2018 arribem a la vuitena edició del Festival Riubombori, seguint treballant per consolidar-lo com a referent al Camp de Tarragona i comarques del sud de Catalunya. Un punt de trobada per a músics, promotors culturals i públic en general.

Fotografia_FestivalRiubombori

Fotografia: Pep Torres

Nou enfoc del festival, conservant l’essència

Des de l’edició 2017 s’ha treballat per presentar un nou enfocament en la promoció dels grups emergents. Des de l’entitat i amb l’ajuda d’una comissió formada per músics professionals i amateurs de la comarca, s’han elaborat unes bases totalment renovades. Amb l’objectiu de fer un pas més en l’evolució del festival, amb la creació delReconeixement Jordi Francolí”.

El cantautor/a o la formació musical premiada amb aquest reconeixement, s’endurà un guardó artístic, la difusió de la concessió, i una nova actuació remunerada dins la programació musical local.

L’elecció del guanyador/a, es farà mitjançant un procés de vot popular i de jurat professional que tindrà en compte els criteris de qualitat musical, qualitat del directe i la composició de les peces musicals.

Una altra de les novetats en l’edició 2017, és que en l’àmbit musical els cinc grups o cantautor/a escollits per participar en el Riubombori 2018 percebran una dotació econòmica per haver passat el procés de selecció.

L’elecció dels participants es regirà per criteris musicals, sota la decisió de la comissió de músics, així com del criteri de proximitat al lloc d’actuació, l’Espluga de Francolí. És requisit imprescindible que es faci música pròpia, i només s’acceptarà una versió.

Amb la introducció d’aquest nou enfocament en l’àmbit musical, l’entitat promotora pretén millorar i oferir una oferta més atractiva al públic i enriquidora pel territori.

Treballant per consolidar la iniciativa sorgida en l’edició 2016, el Festival Riubombori, seguirà essent un espai de mostra de creatius, artistes i descoberta de nous talents. Amb intervencions de dansa, poesia, art de carrer, circ o altres modalitats en què joves del nostre territori estan destacant.

Una oportunitat pels músics, artistes i creadors, un concert pels nostres pobles i un record pel nostre amic Jordi Francolí.

Imatge del festival

_MG_0346

Els promotors del festival

La Cultural Jordi Francolí, és l’entitat promotora d’aquest festival de música autòctona. El mateix Jordi Francolí, i les persones properes a ell, ja van fer les primeres passes per forjar una nova associació a l’Espluga de Francolí. La Cultural és una entitat que neix el gener de 2011, quan amics i germana de l’enyorat Jordi ens reunim per posar les bases d’un projecte que busca dinamitzar el poble i la comarca en els àmbits social, cultural i musical i que vol crear lligams amb el nostre territori més proper i entorn natural.

Els fins principals de la nostra associació són:
1. Donar a conèixer la figura i llegat artístic de Jordi Francesch Deutú, catautor i animador sociocultural de l’Espluga de Francolí, conegut amb el nom artístic de Jordi Francolí, que ens va deixar l’any 2009 en un desafortunat accident de trànsit a l’edat de 25 anys.
2. Fomentar l’activitat social i cultural al nostre territori, la Conca de Barberà i comarques veïnes. Partint del seu potencial humà (sabers i habilitats) que podem trobar al territori amb la voluntat d’establir llaços de proximitat.
3. Crear espais de participació popular, d’intercanvi i de diàleg. Oberts i inclusius.
4. Promoure activitats de caràcter intergeneracional, intercultural i d’estima vers l’entorn natural.
5. Gestionar els projectes de l’associació amb austeritat i respecte cap al medi ambient.
6. Treballar colze a colze amb altres entitats i col·lectius i incentivar el treball en xarxa i la col·laboració.
7. Crear i potenciar espais d’actuació per a músics, artistes i creadors del territori.

El voluntariat base del Riubombori

El Festival Riubombori, des dels seus inicis s’ha dut a terme gràcies al voluntariat de sòcies i socis de l’entitat promotora, amics i família del cantautor desaparegut Jordi Francolí. Un aspecte important en el desenvolupament d’aquest festival, que permet establir nous vincles i xarxa entre el voluntariat. Una base heterogènia que compren gent de diverses d’edats i coneixements i que en definitiva enriqueix una organització que treballa per apropar la cultura al nostre territori.

F_Riubombori 3

Qui ha actuat al Riubombori?

L’escenari Riubombori ha acollit des del 2009 a moltíssimes veus. Un espai obert i acollidor que ha acostat a la Conca de Barberà grups i cantautors de l’escena musical catalana, però que sobretot ha estat un espai de promoció de grups novells.
· Roger Mas
· Joan Masdéu
· Eduard Gené
· Jordi Ninus
· Fito Luri
· Senyor dels Llamps
· Carlitos Miñarro
· Guardafuegos
· Maria Jacobs
· Cotés
· Daniel Sáez
· Elena Volpini
· Jordi Pèlach
· Oriol Casals
· Rodamilans
· Sara Oriol
· Xavier Miró
· Xavier Iborra
· Anatòlia i les Guineus
· Algaratx
· Alba Doménec i Carlos
· Clam
· Cantautors “Al Caliu”
· Edu Vilalta
· Jaume Vilaseca
· Jordi Jubany
· La Juke Cover Band
· Miano’s Band
· Tomaca i Tomassa
· Vallsamba
· Guillem the la vall
· Jock
· Tomaca i Tomassa
· Guillem the la vall
· Jock
· Xerric
· Assabè
· Vadó
· Jamzee78
· Carlos Trijueque
· Sebas
· Fonoll
· Trio Lua
· Raúl Poblet
· Formació Jordi Francolí
· EMME Espluga
· Frank O’Lee Sons
· Orquestra Treu-li la Pols
· Batucada dels Diables de l’Espluga.
· Sessions Etzsche
· PD Alexandre Bonanit
· DJ Soul Rebels
· DJ Funkenstein

El Riubombori 2018

El Festival Riubombori d’enguany tindrà lloc el dissabte 7 de juliol de 2018 als Jardí dels Francolins de l’Espluga de Francolí.

Començarà a les 6 de la tarda amb un espai pensat per als més petits. Continuarà amb la participació de cinc grups emergents, que optaran al II Reconeixement Jordi Francolí. Seguidament arribaran propostes en format d’intervencions artístiques de diverses disciplines. I abans de mitjanit serà el torn d’una proposta de l’escena musical actual del país. Tancarà el Festival una sessió de música en vinil.

A l’espai Riubombori hi trobarem un punt informatiu de l’organització, servei de barra i de sopar. El Festival Riubombori, és un espai de trobada de musics del territori, obert a tothom, en un entorn natural i tranquil. Un escenari ideal per acollir aquest festival d’estiu.