Qui som

El mateix Jordi Francolí, cantautor de l’Espluga de Francolí, i altres persones properes a ell vam fer les primeres passes per forjar una nova associació. Però el 2009, amb la desaparició del Jordi, la idea queda en un calaix fins que al gener del 2011 alguns dels seus amics i familiars decidim donar vida a la idea. És en aquell moment en el que ens reunim per perfilar les bases d’un projecte que vol dinamitzar el poble en els àmbits social, cultural i musical i que vol crear lligams amb el nostre territori i entorn natural. És així com la nostra entitat pren el nom del cantautor espluguí: “la Cultural Jordi Francolí” que, a banda de recollir els objectius inicials, també es fa seu el de donar a conèixer el llegat artístic del jove cantautor de la Conca de Barberà. Juntament amb aquest objectiu, l’entitat vol oferir espais d’actuació pels grups musicals i cantautors de la comarca, especialment aquells nois i noies més joves que acaben de començar.

El Riubombori (festival d’estiu de cantautors del territori), que es celebra anualment el primer dissabte de juliol, és un clar exemple de la decidida voluntat d’oferir espais a les noves formacions musicals de l’entorn més pròxim. Durant la tardor l’espai és la Festa de la Música, en motiu de la celebració de Santa Cecília, on els músics del territori i les entitats musicals de l’Espluga de Francolí comparteixen escenari per celebrar la Diada de la Música. Durant l’hivern és la música la que ens dóna escalfor, i és per això que organitzem el cicle de cantautors del territori Al Caliu, on setmana rere setmana fem tastets musicals a diversos espais del nostre territori. En tots aquests concerts musicals la música del Jordi Francolí hi és present, per tal de donar-la a conèixer. En aquesta mateixa direcció hi ha el projecte del Cançoner del Jordi Francolí, una eina destinada per a conèixer més a fons les composicions del cantautor espluguí.

Fomentar l’activitat social i cultural al nostre territori també és un altre fi de “la Cultural Jordi Francolí”, partint del potencial humà local i dels sabers i habilitats que podem trobar entre els habitants amb la voluntat d’establir llaços de proximitat. Crear espais de participació popular, de joc i activitats al carrer i d’intercanvi d’objectes, coneixements i habilitats. Així com potenciar activitats de caire intergeneracional i intercultural, afavorint així la cohesió social i la bona convivència entre gent gran i jove, entre autòctons i nouvinguts, i en general entre gent de diferents característiques, edats i orígens.

Un exemple n’és el Mercat d’Intercanvi, que es va celebrant  de manera semestral, on tothom qui té algun objecte que ja no utilitzi el pot intercanviar per un altre que necessiti. El Club del Xist és una altra activitat que vol donar una oportunitat als humoristes amateurs del territori oferint-los un escenari on poder demostrar les seves dots artístiques.

Generar debat i inquietud també és un dels objectius transversals, posant sobre la taula les opcions alternatives que tenim però que sovint són poc conegudes. Hem anat tocant diferents temes, com ara les llicències obertes de propietat intel·lectual de Creative Commons oferint un cicle de cinema amb films que s’acullen a aquest sistema alternatiu al del copyright. En formats de tallers i taules rodones posem a debat les entitats bancàries i financeres ètiques, els beneficis dels aliments procedents d’agricultura biològica, sistemes alternatius d’educació, la necessitat o no de la construcció de certes infraestructures al nostre territori, l’opció que ens ofereixen les cooperatives energètiques i altres temes interessants.

Totes les activitats que realitzem des de “la Cultural Jordi Francolí” les gestionem amb austeritat i respecte cap al medi ambient, transmetent així la nostra estimació i respecte cap a l’entorn natural. Treballar colze a colze amb altres entitats i associacions forma part de la nostra filosofia, incentivant el treball en xarxa i col·laboració, creant sinergies multiplicadores d’activitats i llaços dinamitzadors.